Новини

ПАРОГЕНЕРАТОРИТЕ - ПОЛЗИ И ПРЕДИМСТВА

2022-04-26 14:25:06
ПАРОГЕНЕРАТОРИТЕ - ПОЛЗИ И ПРЕДИМСТВА

Химическите дезинфектанти и препарати често се използват за дезинфекция на повърхности: в специфични случаи обаче тези продукти, освен че са замърсители, могат да бъдат токсични за тези, които ги използват.

Ето защо използването на парогенератори става все по-популярно: ефективни и евтини инструменти за почистване на подове, тъкани, плочки и керамика, матраци и всякакви предмети. Почистващият елемент е самата пара, способна да обезмасли и дезинфекцира всички повърхности, устойчиви на вода и високи температури, за кратко време, с малко усилия и без интензивна употреба на химикали.

Парогенераторът е апарат, способен да преобразува водата от течно в газообразно състояние чрез генериране на пара при постоянно налягане.

КАК РАБОТИ ПАРОГЕНЕРАТОРЪТ

Повечето професионални парогенератори се състоят от:

Нагревателен котел; шланг, свързан към самия котел, снабден съсструйник и различни дюзи; резервоар за вода и при някой моделиконтейнер за препарат;помпа под налягане за подаване на почистващата струя;засмукваща система за остатъчни течности (в случай на генератори, снабдени със засмукваща функция);различни аксесоари;електрическа система за захранване;носеща конструкция, оборудвана с колела за лесно транспортиране.

В допълнение към размера на котела, професионалните парогенератори се отличават главно по вида на парата, която произвеждат и доставят: всъщност има генератори за наситена пара, генератори за суха наситена пара и генератори за мокра наситена пара, разграничени според процента вода и пара, които съставляват струята, използвана за почистване:

Ø     наситената пара включва по-голям процент вода;

Ø     сухата наситена пара е лишена от водния компонент, който се оставя да се изпари напълно, преди струята да бъде доставена;

Ø     мокра наситена пара, най-често използваният тип, включва течни частици, суспендирани в струята

Котелът поема вода от резервоара и я загрява до 180°C, всъщност я превръща в пара. След това помпата издухва почистващата струя с налягане до 10 бара през маркуча и дюзите. Парата атакува частиците мръсотия и ги утаява, като по този начин улеснява отстраняването им. След това, влизайки в контакт с повърхността, която трябва да се почиства, парата губи топлина и се превръща обратно в течност: следователно сместа вода-мръсотия се почиства ръчно - или се отстранява с помощта на четки и чистачки - или се засмуква от специални смукателни системи с които се доставят някои модели. В случай на особено устойчиви замърсявания могат да се използват модели, използващи почистващи препарати в комбинация с вода.

ДЕЗИНФЕКЦИРАНЕ С ПАРОГЕНЕРАТОР

Високата температура е основната характеристика, която дава на професионалния парогенератор силата да дезинфекцира: под 140° по Целзий, всъщност не може да се говори за дезинфекция. Това е основната причина хората да купуват и използват парогенератор в професионална среда. В допълнение, парата атакува патогени, без да корозира или уврежда материалите, изграждащи работните повърхности.

Когато говорим за дезинфекция с парогенератор, имаме предвид няколко действия. Всеки от тях може да се отнася до определени области на употреба:

Ø     дезинфекциращо действие: парата гарантира и поддържа хигиената, незаменим елемент в здравеопазването и болниците;

Ø     обезмасляващо действие: парата има силен капацитет на проникване и може да разтвори мръсотията в места, които са трудно достъпни и засегнати от мазнини, мръсотия и прах, като подове, парапети, плотове и бани;

Ø     обеззаразяващо действие: високата температура на парата се бори и елиминира замърсяващите ефекти на биологични и химични вещества от всякакъв вид среда, оборудване и машини.

Друго предимство на генератора е, че той може да работи без проблеми дори и на закрито, както поради това, че произвежда много малко водни остатъци - предлагайки спестяване на вода от 90% - и защото много модели са оборудвани със смукателни системи, които директно отстраняват всяка остатъчна течност, останала при края на фазата на почистване.

В крайна сметка предимствата на почистването с парогенератор са много: спестяване на време и усилия, намаляване на консумацията на вода и перилни препарати и осигуряване на нивото на чистота и дезинфекция, което е от съществено значение в здравната среда.

 

ИМАТЕ ВЪПРОСИ?
ПОПИТАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ
052 50 11 02
от понеделник до петък
от 09:00 до 18:00 часа